Tembellik edip uzun zamandır yazmadığım için uzun bir aradan sonra; Merhaba! İngiltere'de çok severek yediğim ve faydalarını okuya okuya bitiremedim avokado'nun yetiştirildiği iklime bakınca bir Aydın'lı olarak memleketimin iklimini bu işe uygun buldum ve uzun bir süreç olan bu avokado yetiştirme işine başladım. Bir kaç blog ve sayfada okudum. Edindiğim bilgilere göre her avokadonun çekirdeği verimli olmuyormuş ve meyve vermeden süs ağacı olarak da kalabiliyormuş. "Olsun ben süs ağaçlarını da severim her türlü bağrıma basarım" diyerekten kolları sıvadım. Bu iş için gerekli olan malzemeler; 1 adet küçük kavanoz veya plastik bardak, 1 adet afiyetle yediğiniz avokadonun çekirdeği ve 3 adet kürdan. Öncelikle avokadonun kökünün çıktığı yer; yuvarlak olan kısmı. Yuvarlak olan kısım altta kalacak şekilde kürdanlarımızı fotoğrafta da gördüğünüz şekilde yaklaşık 1cm kadar çekirdeğimize saplıyoruz. İlk başta "o kürdan o çekirdeğe nasıl batacak" diye düşündüm ama hiç bir sıkıntı çıkmıyor merak etmeyin. Daha sonra yine fotoğrafta gördüğünüz gibi kavanoz veya bardağın içine çekirdeğimizi yerleştirip; çekirdeğin yarısına gelecek kadar su doldurup çok soğuk olmayan bir yerde bekletiyoruz. Ben 2 çekirdek denedim 2'sinin de köklerini 3 hafta sonra gördüm. Çocuklarınızla birlikte de yapabileceğiniz güzel bir deney, suyun içinde filizlenen kökü görünce bu mucizeye çocuklar gibi sevindim şahsen. Şimdiden herkese kolay gelsin. :)
Sevgili çekirdeğim öncesinde pürüzsüz bir görünüme sahipti, suyun içinde bekleme süresinde bu tarz çatlaklar gayet normal.
Bu da yeni filizlenen avokado kökü. :)
Ayşecim bende avakadonun ulkemizde bu kadar fazla yetiştiğini antalyaya gelince öğrendim.meger o kadar cok ağaç var ki burda bizim bilmiyor olmamiza şaşırıyorlar asıl
YanıtlaSil